A Birders Day

Få inblick i en svensk fågelskådares tillvaro.

Bland mesar och en hackspett

Publicerad 2017-01-25 15:57:53 i Sörfjärden,

Idag var tanken att jag skulle ägna hela dagen åt att vara ute i fågelmarkerna, men så blev det såklart inte. Att vara en morgontrött fågelskådare är nog den sämsta egenskapen en fågelskådare kan ha, då de flesta fåglar är aktiva på morgonen. Nåväl, jag kom iväg vid 9-tiden och körde bilen mot Rördrommen fältstation, som ligger i Sörfjärden i Eskilstuna kommun. Jag hade siktet inställt på skäggmes. Dessa små luriga krabater hör man oftare än ser dem. De håller till i stora vasshav som på bilden här under:
Jag hade tänkt visa en bild på skäggmesar men tycks inte hitta mina bilder på dem just nu. Istället länkar jag till en annans bild på Flickr: 
"Bearded Tit - panurus biarmicus" by Tony Smith is licensed under CC BY 2.0
 
De har även ett ganska unikt läte som gör att man direkt känner igen dem om man skulle höra dem:
Tyvärr varken såg eller hörde jag skäggmesar idag, trots att jag tog god tid på mig i området. Istället fick jag glädjas åt grönsiska och stjärtmes, som också är roliga arter. Stjärtmes är på bilden som inleder detta inlägg. Lätet är liksom skäggmesen lite unikt och går nog inte blanda ihop med någon annan.
Efter att ha spenderat någon timme i Sörfjärden så började jag känna mig kall, trots att jag var ganska välklädd. Jag kör med långkalsonger, vintetbyxor, underställströja, t-shirt och jacka samt mössa och vantar då. Trots +1 i temperatur så frös jag ändå lite. Får väll kanska ta en extra tröja nästa gång? Nåväl. Efteråt blev det kaffepaus på jobbet för att sen fortsätta vidare ut mot Hedlandet och Närsjöfjärden, i hopp om arter som kungsfågel och hackspettar. Dessa uteblev, men en större hackspett lät sig höras iaf. Det var enormt tyst i markerna idag. Vi är ju trots allt mitt i vintern och något annat bör man ju egentligen inte förvänta sig nu. När vi börjar komma in i mars, april och maj, då händer det grejjer, det vill jag lova!
 
 
Jag längtar nått enormt efter våren. När hackspettarna börjar trumma och fåglarnas sång börjar ljuda ordentligt. Det är en bit kvar dit, men jag har hoppet uppe! 

Om

Min profilbild

Kristoffer Alp

Häng med mig och få inblick i en svensk fågelskådares tillvaro.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela